BIBLIOTEKAI : Boris Buden: "BARIKADE"
II : Dubravka Ugresic: "KULTURA LAZI"Buduca izdanja:

1. Agentur Bilwet Reader

Najzivlje podrucje danasnje drustvene spoznaje i kulturne kritike, teorijesu novih medija, ili naprosto nove teorije medija. I jedno i drugo odgovararealnom stanju stvari, jer su promjene hardwarea izravno povezane s promjenamau sferi softwarea, u podrucju onoga sto jos uvijek nazivamo "duhovnompovijescu".

Agentur Bilwet radi s medijima i misli o njima upravo u ovom medjuprostoru,na apsolutizirajuci ni jednu ni drugu stranu. Bilwet ne zauzima kulturpesimistickistav naspram naglog razvoja elektronskih medija toliko karakteristican zaveliki dio danasnje kritike koja se koncentrira iskljucivo na drustvene efektenovih medija.

Ono to posebno impresionira kod njih je lakoca kojom se usvojenateorijskapolazista (McLuhan, Theweleit, Baudraillard, Virilio) primjenjujuna suvremeni zivot i medijsku realnost.

Stoga je posebno za hrvatskog citatelja ova knjiga i misao Agenture neophodna- jer ne siri iluziju teorijske svemoci, jer potice na slobodan odnos premamedijima i medijskoj praksi i jer se usudjuje spekulirati o najsirim implikacijamamedija.

Zato je valja odlucno preporuciti hrvatskoj publici koja gladuje upravoza tim - slobodnim misljenjem!


2. Net Criticism - zbornik

1995. je konacno ustolicila Internet.

1996 novu medijsku teoriju koja ga slijedi.

Kalifornijska libertarijanska ideologija pretvorila se u postkapitalistickihardcore liberalizam.

Slijdeci staru evropsku tradiciju najprije je bila teorija, a tek potomdolazi praksa. No, ovaj puta je drukcije!

Kultura, politika, ekonomija, tehnologija potpadaju zajedno pod globalnudinamiku u kojoj "Net" ima nesigurnu ulogu i vanjsko promatranjeizgleda nemoguce. Samodefiniranje "kriticnog intelektualca" setransformira. Tekstualna teorija, koncept humanizma, vjerovanje u sistemopet su u krizi. Sve to se opire povezivanju u cirkulatorni sistem info-kapitalizmabiva ugrozeno. Definirajmo stoga Net Criticism kao zelju nebiti "ozicen" u nijednom obliku.

Ovaj zbornik je zapravo mala konferencija koja obuhvaca citav niz velikihi malih razgovora, sastanaka, mitinga parazita kulturalne centralizacije,na kojima se pokusala razviti ideja kojom bi se prevazisao dualizam, materijalizam,tehnofetisizam, dendizam vise kao proces nego kao produkt.

Featuring: Tetsuo Kogawa, Geert Lovink, Jack Janson, Mark Dery, BruceSterling, Matthew Fuller, Hakim Bay, Peter Lamborn Wilson, Artur Kroker, John Perry Barlow, Alexei Shulgin, Arthur Blissett, Critical Art Ensamble
3. Dasa Drndic: Umiranje u Torontu

Jos jedna u nizu hrvatskih "vjestica javno spaljenih na medijskojlomaci pocetkom rata, Dasa Drndic, pokusala je pronaci - iako svjesna osudjenostina propast takve ideje - novu domovinu, novu sredinu u kojoj ce ponovo mocibiti intelektualka, prevoditeljica, knjizevnica

Izbor: Kanada, hladni Toronto, u kojemu je tradicionalno brojna intelektualnaemigracija sa ovih prostora. Naisla je na ambivalentnu sredinu, pomalo umornuod visegodisnjih borbi s daleko nadmocnijim kulturnim neprijateljem,pomalo razocaranu u nerazumijevanje i neprihvacenja njihovihzelja i zrtvovanja, pomalo zlobnu, zavidnu, konzervativnu daklena vlas istu onoj koju je ostavila kod kuce. Trebalo je, dakle, ponovnou borbu. I ona ju je prihvatila.

Ova knjiga nije napisana, ona je s krvlju i sluzi izbljuvana na papir,ona je rasla u bolovima oka, mrznje i u neprijateljstvima protresanojsredini; hranila se na olovnoj svakodnevici drhturecoj od proslosti i ublijedjelojod snova, da bi na kraju metastazirala u poetski snazno, ali istovremenodo nerazumijevanja osobno iskustvo rata, emigracije, propagande, bespucapovijesne zbiljnosti


Bastard home