ARKZIN
URK - Udruzenje za razvoj (drugacije) kulture!


Ukoliko ste netko ili neki kojima fali zig ili podrska u onome sto biste htjeli napraviti, slobodno se javite URK-u (lozinka: zajedno smo jaci)


Pise: Boris TRUPCEVIC

Alternativa treba prostor! S tom tvrdnjom slaze se grupa zagrebackih entuzijasta, mahom clanova raznih bandova, koja vec deset mjeseci (legalno) djeluje pod imenom Udruzenje za razvoj kulture. Udruzenje se bavi organizacijom koncerata i raznih drugih dogadjanja.

"Pocelo je kad smo u ljeto 1995. htjeli organizirati koncert na Ponikvama. Nismo znali kako bi to izveli. Otisli smo na murju prijaviti koncert, a oni su nas gledali pogledom: 'Tko ste vi?'. Tad smo skuzili da ipak treba imati neki zig i neko ime da bi se lakse djelovalo. Organizirati koncert u Zagrebu je uzasno tesko jer moras platiti dvoranu, razglas, i jos stosta, a nekad ne mozes niti to. Dovesti neki strani band je nemoguce jer su im skupi troskovi, a vecina trazi i nekakav honorar. Nema niti jednog kluba u Zagrebu koji bi mogao napraviti dobar koncert - svi gledaju kako bi zaradili lovu i zato rade komercijalne koncerte.", kazu urkovci o situaciji u gradu.

Do sada, urkovci su organizirali nekoliko dogadjaja: mini-festival Dan noise republike, ovogodisnju Svecanost bubnjeva , HC koncert u Kutini, i dva festivala Ponikve '95-te i '96-te. Najzanimljivijim se cini festival Ponikve. Ponikve se nalaze iznad zagrebackog kvarta Gajnice gdje zavrsava nikad dovrsena magistrala prema Zagorju. To, kako kazu, predivno mjesto gradjani koriste za odlaganje smeca. Stoga, namjera muzickog festivala na Ponikvama nije samo skrenuti paznju na alternativnu kulturu, vec i na samu lokaciju i njeno oneciscenje. Zato svake godine (ove godine ce to biti 24. 5.) koncertu prethodi akcija ciscenja. Ove godine URK planira i mnoge druge aktivnosti kao: nogometni turnir, povlacenje uzeta za zene (pozivaju se cetveroclane ekipe), skate rampu, itd. Koncertni dio trebao bi biti raznolik, za svacije uho po nesto. Takodjer, URK na ovogodisje Ponikve poziva sve ekoloske organizacije iz Hrvatske da se pridruze akciji ciscenja i okupe na festivalu.

Osim Ponikva , URK vec ima u planu tri koncerta: 2.3. u KSETu - Seekers of the truth (F), Racial abuse (A), i dva domaca banda; 21.3. u KSETu - Prvi dan proljeca, domaci bandovi (jos nije odluceno koji); i 17.4. u Gjuri - Ne Zdhali (Estonija), i nasi Sumski! Ovo zadnje tko propusti, nek' se ubije. I, na kraju, valja dodati da se pocetkom ozujka otvara URKova slusaonica u Rupi na Filozofskom fakultetu, u sklopu koje ce biti koncerti, videoprojekcije i prodaja nezavisnih izdanja (kazete, ploce, fanzini, casopisi) na veliko i malo.

I to je to. Ukoliko ste netko ili neki kojima fali zig ili podrska u onome sto biste htjeli napraviti, slobodno se javite URK-u (lozinka: zajedno smo jaci; kontakt: Marko 01/6530380).
sadrzaj

arkzin home