ARKZIN
Pise: Ilko Culic

Ako se razlog za uspjeh prethodnog singla Setting Sun mogao traziti i u gostovanju Noela Gallaghera, poslije Block Rockin' Beats zbilja ne moze biti dvojbe. Novi The Chemical Brothers singl usao je ravno na prvo mjesto britanske top liste. Jednako visoko podignut ce se i njihov novi album Dig Your Own Hole (Virgin/Dallas). S druge strane Atlantika, nakon sto je Setting Sun polozio test na takozvanim modern-rock radio stanicama, sudbina The Chemical Brothers rjesavat ce se u paketu s Prodigy.

Prije mjesec dana Spin je donio donio prognozu prema kojoj ce u Americi "next big thing" biti nova, post-rave elektronika. Apostrofirani su Prodigy, Underworld i naravno The Chemical Brothers. Prema Spinu, poslije blage konsternacije rock establishmenta i pitanja u stilu "kako cete znati kad njihove pjesme pocinju, a kad zavrsavaju", lovci na rockerske talente vec su poceli obilaziti partye u potrazi za "sljedecim Chemical Brothers".

No, osim DJ Shadowa i njegovog fenomenalnog albuma Entroducing (Mo'Wax) tesko bi se neka kurentna ploca americke elektronike mogla mjeriti s Dig Your Own Hole. Cini se da su The Chemical Brothers u 11 novih stvari nadvisili cak i svoj odlican prvijenac Exit Planet Dust. Formula je tek neznatno razlicita.

Digitalno tretirani spojevi hip hop ritmova i samplinga agresivnih rock gitara u maniri Led Zeppelin obogaceni su s ponesto funky elemenata, poput jake bass dionice uklopljene u Elektrobank. Psihodelicni hip hop, atribut je sto bi najbolje pristajao uz Dig Your Own Hole. Skoro cijeli album zvuci kao besprjekorna razrada ideje sto su je The Chemical Brothers skicirali prije tri godine, u remixu Bomb The Bass singla Big Powder Dust.

Jedina iznimka je spektakularno finale u kome je devetominutna stvar The Private Psychedelic Reel, uz asistenciju americkih rockera Mercury Rev uradjena tako da zvuci kao krizanac Spacemen 3 singla Big City i Can klasika iz 1969. godine You Doo Right. Prije objavljivanja albuma bilo je spekulacija oko broja vokalnih stvari, ali The Chemical Brothers su se uglavnom odlucili za jednostavne i efektne samplinge.

Tako je uz Oasis frontmana u Setting Sun jedinu klasicnu vokalnu dionicu snimila Beth Orthon. Mlada engleska neofolk kantautorica, koja je s The Chemical Brothers suradjivala i na Exit Planet Dust, ovdje je gostovala u stvari Where Do I Begin, koja ce vjerojatno biti iskoristena za jedan od sljedecih singlova. No, ako su s vokalima igrali na sigurno, The Chemical Brothers su to visestruko nadoknadili u izboru samplinga.

Koristili su zbilja svasta, od old school hip hop teme Gucci Again east coast rappera Schoolly D.-ja do It Comes On Anyhow iz repertoara Lothar And The Hand People, odavno zaboravljenog garage psychedelic banda s kraja sezdesetih. Cini mi se iz Colorada. Kako su krenuli The Chemical Brothers bi uskoro cak i tamo mogli biti zvijezde.

Braca po kemiji doista su daleko odmakli od neobaveznog druzenja u legendarnoj manchesterskoj Haciendi, gdje su Tom Rowlands i Edward Simmons bili stalni gosti u najboljim danima kluba pocetkom devedesetih. Upoznali su se 1989. godine na Manchester University. Edward je na studije dosao iz Dulwicha, pokraj Londona, a Tom iz necega-na-Temzi.

Prvi zajednicki interes bio je pokretanje kluba Naked Under The Leather i kad su 1992. godine pod imenom The Dust Brothers usli u studio snimiti prvi singl Song To The Siren na to su racunali samo kao na off projekt. Rowlands je zapravo jos uvijek bio stalni clan banda Ariel.

No, singl je odlicno primljen na klupskoj sceni i do 1994. kad su za Junior Boy's Own snimili izvrsni EP 14th Century Sky i singl Kling To Me And I'll Klong To You, The Dust Brothers su vec imali reputaciju underground zvijezda. U medjuvremenu su postali i jako trazeni remixeri, koji su ostavili trag na plocama Lionrock, Saint Etienne, Republice, The Charlatans, The Manic Street Preachers, Primal Scream i Prodigy.

Najbolje su remixeve ipak uradili za Leftfield i Lydona na Open Up, te za Bomb The Bass i Justina Warfielda na Big Powder Dust. Od brojnih DJ angazmana sami najradje izdvajaju resident nastupe u klubu Heavenly Social, koji je bio idealan prostor za njihov eklekticni set, u vrijeme kad su engleskim plesnim podijima jos uvijek dominirali DJ-i koji su radili prema ziheraskom one night - one rhythm nacelu.

Za album Exit Planet Dust Tom i Edward su 1995. godine potpisali ugovor s Virgin Records, zadrzavsi nadzor nad projektima preko vlastitog sublabela Freestyle Dust. No, prethodno su morali promjeniti ime, jer ih kao The Dust Brothers Virgin nije mogao plasirati u Ameriku. Pod tim imenom tamo je vec radio jedan producentski team i to da zabuna bude potpuna takodjer na hip hop sceni, najvise s Beastie Boysima.

Tom i Edward postali su Chemical Brothers i vec prvim singlom Leave Home, na kome je gostovao Tim Burges iz The Charlatans najavili ono sto ce se dvije godine kasnije potvrditi s Block Rockin' Beats. Da im je mjesto na samom vrhu.sadrzaj

arkzin home