Jednokratni izlazak Arkzina na kioske dio je širih aktivnosti dokumentiranja i revalorizacije tog medija koje je Multimedijalni institut poduzeo u ovoj godini.


Izvor: Kulrurpunkt.hr

Jednokratno, kao medijska akcija, Arkzin se idućih dana na kioske vraća zajedno s Novostima, Le Monde diplomatique i Zarezom. Za Arkzin pišu i govore Boris Buden, Dejan Kršić, Borislav Mikulić, Rada Iveković, Milorad Pupovac, Srđan Dvornik, Ada Beier, Boris Rašeta, Dejan Jović, Srećko Pulig i drugi.

Jednokrati izlazak Arkzina na kioske petnaest godina nakon gašenja časopisa dio je širih aktivnosti dokumentiranja i revalorizacije Arkzina koje je Multimedijalni institut poduzeo u ovoj godini, objašnjava Tomislav Medak: "Ljetos smo u Galeriji Nova priredili izložbu Izgledi Arkzina koja je predstavila reprezentativni izbor Arkzinovih vizualnih, medijskih i tehnoloških intervencija, tj. Arkzinova dizajna čija je navodna nečitljivost u periodu nasilne izgradnje čiste hrvatske kulture 1990-ih predstavljala jedan bastardni protuprojekt drukčije, heterogene, kroz kulturni kod mišljene političke kulture o koju su se spoticali mnogi: od dežurnih nacionalističkih dušebrižnika, preko profesionalnih novinara, do liberalne inteligencije".

Izlazak na kioske nastavak je tog revalorizacijskog nastojanja, no usmjerenog više na političke pozicije Arkzina. "Učinilo nam se ispravnim medij revalorizirati upravo kroz njegov medij. Okolnosti su eto htjele da se jednokratni povratak Arkzina na kioske poklopi s trenutkom u kojem hrvatska politička laž ponovo prolazi kroz agoniju i u kojem se ponovo događa politička hegemonizacija temeljena na mržnji i iščišćavanju društva od manjina, drugačijih načina života i drugačijih kultura.

Arkzin se pojavljuje na kioscima kao samostalni prilog novinskog formata onim današnjim tiskanim medijima na ljevici koji stoje za pozicije koje su očigledno srodne Arkzinovoj, ali i pozicije s kojima je Arkzin donekle vječno polemizirao oko pitanja strategija političkog djelovanja. U tom susretu različitih medija mogu se iščitati razlike i sličnosti povijesnih trenutaka, ali i eksplanatorni i strateški dometi i ograničenja Arkzina".

Ipak, remedijacija Arkzina ne završava izlaskom na kioske.

"Paralelno s novinskim izdanjem, izlazi i katalog ljetošnje izložbe u kojem se nalazi i DVD s digitalnom arhivom svih brojeva Arkzina. Arkzine su poskenirali i digitalizirali Nikola Mokrović, Zrinka Kolarić i Željko Ilić iz Documente, na čijim arhivskim stranicama bi se uskoro trebala naći i ta arhiva kao dio arhive Antiratne kampanje iz koje je Arkzin i nastao", pojašnjava Medak.

Također, u narednim tjednima Arkzin kreće na mirkoturneju po regiji. Slijede izložbe i diskusije o Arkzinu u Novom Sadu (25. studenog) i Skopju (12. prosinca), a za te prilike Multimedijalni institut priprema i novo posebno izdanje Arkzina s drugačijim izborom tekstova.

M.M.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.11.2013


< Početak